Over onze producten

Wol wordt vilt

een tijdrovend proces, want al onze producten zijn handgemaakt.

Vilten is een traditionele techniek om wol te verwerken.
De productie van handgemaakt vilt is in principe eenvoudig maar erg arbeidsintensief en vereist nogal wat ervaring. Om vilt te maken heb je drie dingen nodig: water, wol en zeep. De wol leg je in plukjes in verschillende laagjes neer, daarna wrijf je de wol met water en zeep waardoor de vezels in elkaar grijpen. Door nog meer te rollen ontstaat een stevige honderd procent natuurlijke stof… en wol wordt vilt!

eigenschappen

Vilt is gemaakt van zuiver wol en heeft dan ook de eigenschappen van wol. Zo voelt het redelijk zacht aan omdat het net als wol uit veerkrachtige vezels bestaat. Het is elastisch en kan 20 tot 40 % worden uitgerekt zonder te scheuren. Het isoleert, maar sluit niet volledig af en is niet statisch en heeft een uitstekende vocht regulerende werking.

Merinowol

Merinowol is de allerzachtste kwaliteit schapenwol en kriebelt niet. Het Merinoschaap, een echt wolschaap, komt oorspronkelijk uit Spanje.
Merinowol is zacht, zeer fijn en sterk gekroesd, vervilt erg goed en is uitermate geschikt voor babykleding en -accessoires en is bovendien hypo-allergeen.

Vilt kan met de hand in een wolwasmiddel worden gewassen, maar mag niet in de centrifuge of droger.